Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln. Det är en vanlig sjukdom bland män vid en ålder över 50 år. Det är en vanligt antagande visdom att en procentandel av sjukdoms-distribution växer med åldrande. Prostatit diagnostiseras hos 17-20% av män i åldern över 30 år, och mer än 40% av männen i åldern över 40 år har prostatit.

Sjukdomen har en akut åkomma och en bakteriell form hos män under 35 år. Akut bakteriell prostatit visas vanligtvis som en följd av Klamydia, Gardnerellosis, gonorré, och andra.

Akut prostatit har en akut symtomatologi: ökning av kroppstemperatur och snabb urinering som åtföljs av brinnande och lågt tryck. En brännande känsla kan uppstå under avföring och varbildning kan komma ur. Symptomen av akut prostatit är uppenbar, men de flesta män uppmärksammar vanligtvis inte de första tecknen på sjukdom och bryr sig därför inte om behandling.

Då bara 60% av män går till en läkare under de första symptomen på akut prostatit, förvärras sjukdomen. Om symtom på sjukdomen inte minskas inom 2-3 månader, övergår prostatit i kronisk form.

En kronisk prostatit är måttlig men attackerna kan hända när som helst, under ogynnsamma faktorer. Den kroniska formen av sjukdomen är farlig eftersom den inflammatoriska processen hela tiden hålls i prostatan, och “attacken” av sjukdomen är värre än den akuta formen.

Kronisk prostatit kan vara asymtomatisk, men obstruktion i urinvägarna, förträngning och cicatrisation av urinröret, cystit, pyelonefrit, och skador på njurarna kan uppstå som en följd av trycket på urinröret. De komplikationer kan vara svåra, inklusive akut urinretention och njurfunktion.

Detta är skillnaden av den kroniska formen av sjukdomen från akut: symtomen kan inte visas för en lång period, och en patologisk process kommer att växa. Därför, rekommenderar urologer alla män över 30 att besöka en läkare och kolla prostatan på en regelbunden basis. Det kommer att bidra till att upptäcka sjukdomen på ett tidigt skede och förhindra utveckling av kronisk form.

Och om prostatit har en akut form, bör behandlingen inledas så snart som möjligt, under uppkomsten av de första symtomen.

Tänk på att profylax av prostatit är en integrerad del av en god hälsa på en människa. Det är lättare att förebygga sjukdomen, än att slösa tid och pengar på en lång behandling. Och prostatit-behandlingen är inte snabb process precis.