I motsats till den gemensamma missuppfattningen, är det inte bara kvinnor utan även män som har ett klimakterium. Det är en kollektiv medicinsk term som innebär en minskning av sexuell hälsa, inklusive reproduktiva funktioner.

Men det manliga klimakteriet, är inte precis en domEn sexuell lust, styrka, muskelstyrka hos en man är direkt beroende av koncentrationen av androgener, manliga sexuella hormoner som bildas av testiklarna och binjurarna i en viss mängd.

Den högsta toppen av hormonproduktionen är mellan ålder 16-25. Män känner en hög libido, har mycket energi, sexuell lust, och muskelstyrka under denna period. Men hormonbalansen stabiliseras efter 25 år, och en frisättning av testosteron minskar.

En omvänd process observeras efter 40, och det kännetecknas av en minskad produktion av testosteron. Det är dock för sent att prata om klimakterium vid denna ålder. Det börjar bara om nivån av testosteron i den manliga kroppen uppnår sin lägsta punkt, och tecken av androgena underskott visas.

Män har inte tidsramar till skillnad från kvinnor som har klimakterium på ålder 45-55. Klimakterium i män kan börja vid 30, eller vid 70. Och detta är det största problemet. Ingen kan förutsäga den fysiologiska egenheter i den manliga kroppen och dess biokemiska processer.

Men varje människa ser det som sin plikt att hålla sin hälsa så länge som möjligt. Det är inte bara relaterat till den sexuella funktionen, men också den reproduktiva. Vi vet om en hel del fall när män har barn vid 50-55 ålder.

Andropaus, eller manligt klimakterium bryter den naturliga önskan för en man att vara i en bra form, och det finns rekommendationer för hur man fördröjer denna process:hur man skjuter upp de manliga klimakteriet

  • Sport ökar produktionen av manliga könshormoner, och det kommer att skjuta upp debuten av andropaus.
  • En förändring av matvanor: det är nödvändigt att vägra från fet och söt mat, begränsa konsumtionen av kolhydrater, öka en konsumtion av fibrer med vegetabiliska proteiner. Använd nötter, honung, mager fisk, och förse din kropp med vitaminer och mineraler.
  • Hormonell justering. Den moderna medicinen har tillräckligt med läkemedel för att öka nivån av testosteron. Den hormonella justering hjälper till att hålla muskler och öka ett motstånd till det naturliga åldrandet av kroppen

Tro inte att det manliga klimakteriet kan stoppas. Denna process är oundviklig som ett naturligt åldrande. Men på grund av den förändrade livsstil och i-tid besök av androlog, är det möjligt att ta reda på om förändringarna har börjat och bilda en viss plan för att förhindra klimakteriet. Följer man alla rekommendationer, kan man vara vid god hälsa även vid 60.